Bokblogg: Marilynne Robinson, «The Givenness of Things»

Fra tid til annen vil vi skrive serier med bloggposter som alle tar utgangspunkt i en bok vi leser samtidig. Vi kommer til å skrive litt etter tur. Noen ganger kanskje med utgangspunkt i hele boken, andre ganger ut fra bestemte kapitler.

Kriteriene for hvilke bøker som er aktuelle er ganske vage. Det må være en forfatter vi alle synes er interessant nok til at vi kan rettferdiggjøre å bruke tid på å lese en hel bok av vedkommede (vi har alle flere pågående, mer eller mindre overlappende leseprosjekter, og er nok temmelig kresne – for ikke å si snobbete! – i valg av nye bøker til leselista). Den aktuelle boken må også berøre temaer som er relevante for en blogg som ønsker en akademisk informert diskusjon om teologi midt iblant alt det andre.

Med forrige setning i mente er det passende at denne første serien med bloggposter tar utgangspunkt i den amerikanske forfatteren Marilynne Robinsons nyeste bok The Givenness of Things. I motsetning til de fleste forfatterne som snart kommer til å prege utstillingshyllene i norske bokhandler i Mammut-modus leverer Robinson kvalitet fremfor kvantitet. Romanene hennes – en liten trilogi med titlene Lila (2014); Home (2008); og Gilead (2004) – er ikke så mange, men hver av dem har vunnet gjeve priser, som det heter.

I tillegg har hun publisert flere essay-samlinger: The Death of Adam: Essays on Modern Thought (1998); Absence of Mind: The Dispelling of Inwardness from the Modern Myth of the Self (2010); When I was a Child I Read Books: Essays (2012); og The Givenness of Things (2015). Den siste av disse er det altså vi skal få brynet oss mot. Hvis den ligner på de tidligere ser vi frem til at hun med sin usedvanlige kombinasjon av intellektuell presisjon og språklig følsomhet utforsker det hun ser som samtidens mangel på teologisk retningssans midt i blant – nettopp – alt det andre!

Vil du være med og lese/diskutere? Hjertelig velkommen skal du være! Boken er tilgjengelig i Kindle-versjon, eller i paperback fra Book Depository, begge for drøye hundrelappen.

Marilynne-Robinson

 

En kommentar på “Bokblogg: Marilynne Robinson, «The Givenness of Things»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *