Rowan Williams: Kristus og skapelsens logikk

Siden januar har Rowan Williams holdt en forelesningsrekke i Cambridge. Han er årets Hulsean lecturer ved det teologiske fakultetet her. Opptak av forelesningene finnes på nett. Tema: ‘Christ and the Logic of Creation’. Dette er ikke et nytt tema for Williams, men får her en direkte og sammenstillende behandling.

Den første forelesningen inneholdt en nokså tung gjennomgang av noen distinksjoner i Aquinas. Intensjonen var å vise hvordan Aquinas behandler relasjonen mellom Jesu guddommelige og menneskelige natur og Kristus som en av treenighetens personer. Resultatet av gjennomgangen var at Aquinas forsøker å snakke om inkarnasjonen på en slik måte at Gud aldri behandles som en størrelse som kan stå i et konkurrerende forhold med det skapte og menneskelige.

Fra denne første forelesningen setter Williams av gårde på en reise gjennom teologihistorien for å belyse denne tematikken: Paulus, Origenes, Maximus Bekjenneren, Calvin og Bonhoeffer. For å nevne noen .

Siste forelesning handlet om den katolske teologen Erich Przywara. Dette satte jeg veldig pris på, siden han er en av samtalepartnere i doktoravhandlingen min. Forelesningen om Przywara avslørte hva hele prosjektet egentlig handler om: hvordan en riktig forståelse av analogi—en måte å behandle forholdet mellom Gud og skapelsen på som ikke reduserer det til ren likhet eller forskjellighet—er essensiell for kristologien.

Williams pekte i retning dette prosjektet i et tidligere essay om analogi og dialektikk hos Karl Barth, G.W.F. Hegel og Przywara. Et essay som er verdt å lese for de spesielt interesserte.

Til sist: Forrige uke publiserte svenske Dagen denne månedens utgave av podcasten Läsarpodden med Joel Halldorf og Patrik Hagmann. Den handler om Rowan Williams og hans nyeste bok Being Christian. Ta en titt (eller et lytt).

1280px-Rowan_D._Williams_WEF_Davos_2010

3 kommentarer på “Rowan Williams: Kristus og skapelsens logikk

  • Litt sein kommentar, men eg må berre seie at dette var særs interessant. Eg trur eg sjølv vil få god bruk for dette i mitt eige prosjekt i Durham. Elles må eg seie at biletet som ligg her er mykje betre enn dei fleste bilete eg finn av Williams. Han ser ofte litt streng ut, men virkar nærast som det motsette når du ser han i aksjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *